Изложби

Изложба Живопис

12.12.2022 - 15.01.2023

Изложба живопис на Хинко Хинков в галерия ТЕА АЛБА

В навечерието на Коледа, в галерия ТЕА АЛБА гостува големият плевенски майстор на живописта - Хинко Хинков.
Хинко Хинков посвещава целия си творчески живот на любовта към българския пейзаж. Половин век "четката не изсъхва", в търсене на най-точния изказ, в стремлението на художника да вдъхне душа на картините си, да "зарази" с романтичния си светоглед и да изведе публиката извън битийното.
Пейзажите на Хинко носят идеята за българския дух и характер. Те са молитва, страст, опиянение, поклон. Те са обяснение в любов, поезия в цвят, радост и мъка. Панорама на позабравените, съкровени места за българина. Топли и чисти като детството. Те съществуват, устояли на времето. И чакат да бъдат преоткрити.
 
Хинко Хинков е сред малцината художници, рисуващи от натура. Всичко започва с търсене на сюжет. Природни зрелища, селища с възрожденски дух, плевенски сюжети, острови и черноморие, планини и реки, светини и храмове – богатствата на България. Следва съзерцание, за да придобие усещане за природата на мястото и как то се променя, кой го населява, как тече животът. Направената на терен скица, художникът доработва в ателието. Вълнува се от това, как сезоните променят цветовете и духа на едно и също място. От хипнотичното многообразие на морската шир. А зимните пейзажи са за него предизвикателство, страст и вдъхновение. Всеки първи снеговалеж прави света чист и бял, като при Сътворение. Пристъпва към живописването като свещенодействие.
 
"Ценното в картината е отношението на самия художник към това, което рисува. Трябва да има присъствието на духа, на художника, а не едно към едно картинка. Ако една картина не е одухотворена, става като новородено дете, което още не е поело въздух. То не може да живее, стои мъртво. Като гледаш картина на старите майстори, Леонардо например, произведението стои живо, имаш чувството, че всеки момент ще започне да диша. Това е най-трудното."
Хинко Хинков, художник
 
Срещата с един истински съвременен будител, безкрайно скромен и отдаден на изкуството, ще Ви дари с покой и усещане за топла прегръдка, Любовта към родното и хуманизма му са истински вълнуващи, а 18 - те картини в новата му изложба, имат магичната способност да спрат времето!
Албена Айладънова, галерист

Творби

  • Страница 2 от 2
  • «
  • 1
  • 2