Изложби

Ефимерна Светлина

21.05.2020 - 15.06.2020

 
СЪЗДАДЕНА ОТ СВЕТЛИНА, живопис от Месрур Сабит

Духът на романтизма, носен от младия художник с удивителен талант на пейзажист - Месрур Сабит, определя чувствителността му към финия баланс на живота и съвършенството на светлината. Природата му носи усещане за цялост, хармония и истинска стойност.Тя е неговият храм, тя му дава устои, красотата й го вълнува дълбоко. Неизразимата лекота и ефимерност на светлината го предизвиква и вдъхновява. Съвършения миг, уловен от художника представя превъплъщенията на светлината в  материалност и на материята в светлина. Пресъздадена в най-деликатните си нюанси и полутонове в платната, тя превръща пейзажа в ефимерна магия. Създадени от светлина, мистериозно трептяща и сякаш сливаща се с въздуха, картините си взаимодейтват и озаряват мрачния ден в камерното пространство на галерията. 

В новата си експозиция Месрур Сабит представя един мистичен свят, преливащ от нежност, чистота и омайна лекота, почти миражен за градския човек. Променящата се, нетрайна, трептяща светлина, уловена в платната, размива границите на познатия ни свят и сякаш озарява красив блян. Една искрена възхвала на един по-добър и по-съвършен свят - този на живата природа.

С творенията си Месрур Сабит сякаш успява да достигне границите на стихиите. Разтварящи се в облаците небесни пътища, мистериозни водни отражения, съхранили и най-деликатните проявления на светлината, представят един почти нематериален, преливащ в прозирни нюанси живописен свят. Не толкова зрелищен спектакъл, колкото лирично споделяне на духовна радост, "Ефимерна светлина", разгаря нашата собствена и ни кара да будуваме нощем, да тичаме след сенките на облаците, да танцуваме под дъжда или да поспрем, поне за миг.

Албена Айладънова
галерист

Творби